Búcsú Semotától

lwiElveszítettük a magyar aspergeres közösség egy rendkívül értékes és meghatározó tagját, Semotát.

Blogja, a Live With It (újabb nevén Asperger 2.0) az első olyan blog volt Magyarországon, amely az Asperger-szindrómával foglalkozott.

A Live With It körül alakult ki az első olyan közösség, amely jórészt olyan felnőtt érintettekből állt, akik az ő írásai kapcsán találták meg az utat önmagukhoz, ismerték meg saját képességprofiljukat és váltak egyre öntudatosabbá, magabiztosabbá.
Ennek az egyre több taggal rendelkező közösségnek adott helyet később az asperger.hu fórum is, amelynek szintén alapító tagja és kiemelkedően aktív tevékenységet folytató alapembere volt.

Mivel mindig nyitott volt új, személyes kapcsolatok kialakítására, sok embernek volt alkalma személyesen is megismerni őt. Az általa létrehozott közösségen belül ugyancsak sok ember ismerte meg egymást, komoly kapcsolatok, barátságok születtek.

Ez alól én sem voltam kivétel. Közel három évig ismertük egymást személyesen, ami nem túl sok idő, de ezalatt egyik legközelebbi barátnőmmé vált. A fórumon további embereket ismertem meg, akik fontosak lettek számomra.

Nagyon sokat kaptam tőle. Általa és az aspergeres közösség hatására váltam egy nagyon zárkózott, önbizalomhiányos és alacsony önértékelésű emberből sokkal magabiztosabbá, öntudatosabbá és szókimondóbbá.

A blogom egyszerű videóblognak indult. Az ő biztatása és bátorítása hatására kezdtem el írni is, és az önkifejezés ezen formája nagyon sokat segít abban, hogy a magam számára kijelölt utamon tovább haladjak. Ami pedig nem kevésbé fontos: vannak olyan emberek, akiknek az írásaim által segíteni tudok.

Semota munkásságával rengeteg embernek segített. Sok emberben ő tudatosította a neurodiverzitás fogalmát, vagyis azt, hogy sokfélék vagyunk, és az idegrendszeri huzalozottságától függetlenül minden ember egyformán értékes. Írásaival sokaknak ő mutatott irányt az önértékelés, egy pozitívabb önkép kialakítása felé.

Emberileg példát mutatott segítőkészségével, önzetlenségével, kitartásával és azzal is, hogy képes volt belátni a hibáit és azokból tanulva is jobb emberré válni.

Nem tudjuk őt pótolni. Nem is lehet. De nem hagyjuk veszni, amit létrehozott. Fenntartjuk és tovább bővítjük az általa létrehozott közösséget, az általa vallott értékeket, az iránymutatást, amellyel sokan azonosulni tudunk.

Nagyon nehéz felfogni és elfogadni, hogy már nem vagy köztünk. Mérhetetlenül fáj.
Köszönök mindent, amit tőled tanultam, amit tőled kaptam. Nagyon sokat jelentettél számomra. Remélem, hogy én is tudtam segíteni, amikor neked volt szükséged rá. 

Nyugodj békében.

Reklámok
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

8 hozzászólás a(z) Búcsú Semotától bejegyzéshez

 1. Eszter szerint:

  Úristen, mi történt? 😦

 2. a_a szerint:

  Részvétem. Nyugodjon békében. Nagyon tiszteltem őt látatlanul is. Teljesen meg vagyok döbbenve.

 3. Léna szerint:

  akkor mégis igaz:( Nem ismertem a személyét, de ismertem a “munkásságát”. Remélem nem az Asperger adta nehézségek vezettek ide…(oda). Nyugodjon békében.

 4. sista szerint:

  Mélyen megdöbbentett, szomorú vagyok. A tavalyi csakazolvassa blogtalin nekem ő volt a felfelé vivő spirál! Jó utat! <3<3<3

 5. lámarája szerint:

  Rég döbbentett meg halálhír ennyire, bizony megsirattam. Személyesen sajnos nem ismertem, de a blogját 2011 óta követtem, akkor néhány emailt váltottunk is, sokat segített a barátnőm (mostanra feleségem) személyiségének jobb megértésében (én NT, ő aspi). Torokszorító érzés, hogy nem köszöntem meg neki a segítségét, és most már nem is tehetem. Biztos vagyok benne, hogy emberek százainak tette könnyebbé, élhetőbbé az életét. Szívesen vinnék virágot a sírjára.

 6. kg szerint:

  .
  Csak ma olvastam…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s