Különbség

Svédország:
Fiatal nő száll fel a buszra 5-6 éves más országból származó örökbefogadott kislányával. Tőlük néhány méterre egy kerekesszékes gyerek utazik a szüleivel. Amint észreveszi, a kislány elkezd hangosan nevetni, miközben ujjal mutogat a mozgáskorlátozott kislányra.
Az anya a busz utazóközönsége előtt hangosan leteremti a lányát. Mint szemrehányóan megjegyzi: mit képzel magáról a kislány, ez a viselkedés elfogadhatatlan, nem szabad kinevetni és kigúnyolni azokat, akik másak.

Magyarország:
5-6 éves gyerek kérdi hangosan az anyját egy kerekesszékes kislányra mutatva a metrón: “Miért ül a kislány abban a tolókocsiban?”
Az anya halkan, a gyerekei felé fordulva mondja: “Pszt! Szegény kislány nagyon beteg, ne mutogass rá, nem illik. Az ilyen szerencsétlen embereket észre sem szabad venni. Máskor feléjük se nézzetek és ne is menjetek a közelükbe.”

Milyen tanulságot szűrnek le a szereplők?

Az első esetben a mozgáskorlátozott kislány azt tanulja meg, hogy ő a mássága ellenére nem lebecsülendő, nem lehet nevetség és gúny tárgya, hanem ugyanolyan értékes ember, mint bárki más. Az őt kinevető kislány szintén megtanulja, hogy alulértékelni, kinevetni valakit a mássága miatt elfogadhatatlan.

A második esetben a mozgáskorlátozott gyerek azt az elvet fogja magáévá tenni, hogy ő egy szégyellnivaló furcsaság, hiszen vagy rácsodálkoznak, vagy félrefordulva, halkan beszélnek róla a háta mögött. Nyilván semmi jót, ha ő nem hallhatja. A rácsodálkozó gyerekek pedig abban nőnek fel, hogy – mivel kevéssé feltételezhető, hogy a szülő bármilyen másság irányába nagyobb elfogadást tanúsít – a másság rossz, alacsonyabb rendű, amit kerülni kell.

Az a szülő, aki észre sem veszi, hogy dobozban ül, nagy eséllyel belerakja a saját gyerekeit is.

Reklámok
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s